Ako na rekonštrukciu a renováciu nehnuteľnosti

0
1591

Nedostatok informácií, nedbanlivá príprava, absurdný rozpočet – omyly, ktorých sa môžete ľahko dopustiť. Je to logické, pretože rekonštrukciu bytu či domu bežne nerobíte. Zistite ako sa vyhnúť podobným situáciám. V opačnom prípade sa môže čas rekonštrukcie predĺžiť a výdavky zvýšiť.

PRÍPRAVA JE NEVYHNUTNÁ

Prípravným prácam sa venujte hneď od začiatku – oboznámenie susedov, privolanie architekta či statika, príprava stavebného projektu, nahlásenie na stavebný úrad, búracie a čistiace práce, používanie krycích fólií… Prípravné práce môžu byť síce zdĺhavé a nikto ich nemá rád, ale neskôr vám ušetria kopec času. Celú prerábku je dobré poriadne naplánovať.

Ak rekonštrukciu zveríte firme, pozisťujte si čo presne sa bude robiť. Tak budete mať prehľad o celom priebehu a všimnete si, kedy sa niečo začne vymykať z rúk. Budete mať aj dostatok informácií, aby ste vedeli, čo sa pýtať.

STANOVENIE ROZPOČTU

Z nedostatku skúseností ľudia často podceňujú výšku nákladov na rekonštrukciu. Najväčší podiel na nich má totiž práca. Človek nikdy nevie čo odhalia demolačné práce a samotná prerábka, preto pripočítajte nejakú rezervu a buďte realisti.

CENA MATERIÁLOV

Jednou z najčastejších chýb je šetrenie na materiáloch potrebných na rekonštrukciu. Vždy dostanete to, za čo si zaplatíte. Ak si to nemôžete dovoliť, s rekonštrukciou radšej počkajte.

MERAJTE SPRÁVNE

Niekedy spraví zásadný rozdiel jediný centimeter. Ak ste merali nesprávne, prípadne rôznymi spôsobmi, nemusí sa vám podariť dosiahnuť požadované výsledky. Dôsledkom môže byť asymetria či iné nedostatky. Ak nie ste si pri meraní istí, nechajte to na profesionálov.

POTREBNÉ NÁRADIE

Používanie nesprávneho náradia či nástrojov môže mať za následok jeho poškodenie, môže pokaziť celý projekt, alebo môžete prísť k úrazu. Keď už sme pri tej bezpečnosti, počas rekonštrukčných prác noste ochranné okuliare, rukavice a v prípade potreby aj ochranu sluchu. Samozrejmosťou je pevná obuv, pretože najviac ostrých predmetov sa nachádza práve na zemi.

MODERNÉ vs. KLASICKÉ

Niekto chce ísť až príliš s dobou a domov si vyberie najnovšie a najhorúcejšie výstrelky. Trendy však znamená krátkodobé. Zvoľte radšej niečo, čo odolalo testu času, niečo, čo vám vydrží na mnoho ďalších rokov a stále to bude vyzerať aktuálne.

OSVETLENIE

Ešte pred začatím rekonštrukcie si poriadne premyslite aké osvetlenie budete chcieť. Do projektu sa musia zahrnúť aj elektrické rozvody. S elektrikárom si prejdite celý byt a všetko prispôsobte vašim potrebám.

Osvetlenie dokáže úplne zmeniť atmosféru, farby i prostredie. Existujú tri hlavné typy osvetlenia: hlavné svetlá, pracovné svetlá a zvýrazňujúce svetlá. Ak chcete dosiahnuť skvelé dizajnové výsledky ako aj vysokú mieru účelnosti, mali by ste zvoliť kombináciu všetkých troch typov.

FARBY

S farbami priestoru sa dá pekne vyhrať. Nezabúdajte, že každý jeden prvok celku má svoju farebnosť. Monotónne farby zvoľte na strop a väčšinu stien. Svetlé farby ako aj pololesklé a lesklé povrchy pôsobia dobre v malých priestoroch, pretože opticky zväčšujú. Zaujímavý detail dosiahnete použitím vzorovaných tapiet. Nebojte sa s farebnými kombináciami trocha experimentovať. Vhodné farby, nábytok a doplnky vytvoria z vášho domova oázu krásy a pokoja.